Punem ţara înainte de orice, datoria înainte de propria persoană, suntem mândri ştiind că tot ceea ce facem este pentru România.
8 Februarie 2017

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, adresat cu ocazia aniversării a 27 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe

„Astăzi, 8 februarie 2017, marcăm 27 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe, o structură importantă a sistemului naţional de securitate.

Acest prilej îmi oferă oportunitatea de a-mi exprima aprecierea şi de a adresa mulţumiri pentru întreaga activitate desfăşurată de instituţia dumneavoastră în slujba României.

Prin specificul activităţii Serviciului, reprezentaţi una dintre cele mai avansate linii de apărare a statului român şi a intereselor sale, iar prin prezenţa dumneavoastră în zone ostile şi prin asumarea conştientă a riscurilor, contribuiţi consistent la fundamentarea deciziilor de politică externă şi de securitate. Vă faceţi datoria pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate, profesionalismul dumneavoastră contribuind la asigurarea climatului de securitate al statului român.

În actualul context internaţional, dar mai ales în cel regional, Serviciul de Informaţii Externe şi-a asumat rolul proeminent pe dimensiunea intelligence-ului extern, definindu-se ca un partener credibil în comunitatea informativă euroatlantică. Totodată, Serviciul a contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de promotor al principiilor şi valorilor euroatlantice şi participant activ şi predictibil la asigurarea stabilităţii regionale.

Rolul Serviciului de Informaţii Externe este important şi în planul relaţiilor şi cooperării internaţionale. România are multiple interese strategice, atât din perspectiva parteneriatului strategic cu SUA şi aliaţii europeni, cât şi în alte regiuni, de la cele vecine până la cele mai îndepărtate, în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, precum şi în Asia - toate având ca numitor comun nivelul ridicat şi diversificat de ameninţări şi riscuri.

Sunt conştient de dificultăţile cu care vă confruntaţi, de la lipsa de resurse umane şi materiale, la o legislaţie ce nu mai corespunde pe deplin provocărilor actuale de securitate. Remarc modul în care instituţia a evoluat în această perioadă, adaptându-şi pregătirea şi intervenţia în funcţie de riscuri şi ameninţări şi vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt apreciate şi recunoscute la justa lor valoare.

O activitate atât de complexă precum cea desfăşurată de către dumneavoastră necesită un nivel maxim de profesionalism şi dedicaţie, experienţă şi implicare - componente determinante ale profilului ofiţerilor de informaţii, în general - care trebuie să se regăsească nu doar în rândul oamenilor din instituţie, ci şi la nivelul conducerii acesteia. Ca militari într-o democraţie, aveţi un rol deosebit de important în apărarea acesteia şi a statului de drept.

Într-o lume în permanentă schimbare, marcată de pericolele manifestărilor teroriste la adresa democraţiei şi a drepturilor omului, îmi exprim convingerea că Serviciul de Informaţii Externe va continua să-şi îndeplinească la standarde înalte misiunile specifice.

În aceste clipe aniversare, vă urez mult succes în activitate.

La mulţi ani!”